fbpx

Cara Menjaga Kulit Muka – 5 Cara Tepat

Cara Menjaga Kulit Muka – 5 Cara Tepat

Cara menjaga kulit muka yang boleh diamalkan untuk mendapatkan kulit muka bak artis dan selebriti. Bermula dengan kehendak sendiri, kulit muka yang sihat akan dapat dimiliki jika kena dengan caranya. Di sini dikongsikan beberapa cara untuk mendapatkan kulit muka yang sihat, bebas kedutan dan berseri sentiasa. Sila jadikan panduan untuk smua ya !

1) Make up remover

Amalan penggunaan make up remover sangat penting untuk mendapatkan kulit muka yang sihat sntiasa. Terutamanya ketika sebelum tidur, penggunaan make up remover untuk menanggalkan semua make up yang ada di muka adalah sangat pnting. Keetika tidur, kulit muka hendaklah bebas daripada semua jenis bahan kimia. Walaupun gunakan make up yang dikatakan organik, juna mengandungi bahan kimia yang ditakuti memberi kesan yang tidak baik kepada kulit. Jadi, hilangkan semua make up pada kulit muka adalah satu kemestian sebelum tidur. Jangan lupa pula ya.

2) Cuci muka – Cara menjaga kulit muka

Cuci muka untuk menghilangkan kotoran dan habuk-habuk pada kulit muka. Dalam seharian, aktiviti mencuci muka adalah perlu untuk mengurangkan risiko kenaikan biktik hitam dan jerawat. Gunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit kita, kadang-kadang penggunaan pencuci muka yang tidak sesuai juga boleh menjadi punca masalah kulit muka. Lebih-lebih lagi jika terlibat dengan aktiviti luar dan kulit muka banyak berpeluh, perlulah mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

Baca : Pemakanan sihat untuk langsing

3) Pelembab dan pelindungan UV

Cantikkan kulit Zara Zya?

Gunakan pelembab untuk mengekalkan kelembapan kulit. Pelembab yang berasaskan air adalah lebih semula jadi kerana kelembapan kebanyakan asalnya adalah kandungan air. Kulit yang sentasa lembap akan menjaddi lembut dan halus apabila disentuh. Selain itu, gunakan juga krim pelindung UV. Sinaran UV boleh membunuh sel kulit dan perlindungan daripada sinaran UV adalah sangat penting terutamanya jika banyak terlibat dengan aktiviti di luar dan terdedah kepada sinaran matahari.

4) Air kosong mencukupi ( 8 gelas )

Nak kulit sihat dan tidak berkedut, air kosong merupakan rahsianya. Apa fungsi air dalam sel-sel kulit? Sel kulit akan menjadi segah apabila air dalam badan kita mencukupi manakala sel kulit akan menjadi tidak segah apabila kekurangan air. Inilah yang akan menjadikan kulit muka tidak kelihatan segar dan lama-kelamaaan tanda penuaan akan kelihatan. Jadi, ambil air kosong secukupnya dan sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk mendapatkan kulit muka yang segar dan tidak kering.

Baca : Kepentingan minum air kosong

Air kosong baik untuk kulit

5) Tidur yang mencukupi – Cara menjaga kulit muka

Semasa tidur, badan kita akan set semula keadaan dan kesegaran badan. Sama juga dengan kulit, kulit akan menjadi segar dan berseri selepas rehat dan bangun dari tidur. Kekurangan tidur akan memperlihat tanda-tanda penuaan terutamanya pada kelopak dan lingkaran mata. Ini menjejaskan penampilan wajah. Jadi, dapatkan tidur yang mnukupi, barulah wajah berseri !

********

Cantik dengan Trimzshot

Ramai pelanggan yang mengambil Trimzshot juga mendakwa yang kulit mereka turut ada peningkatan dari segi kecerahan dan kelembutan. Sememangnya begitu kerana antara kandungan Trimzhot adalah Vitamin C yang mana kita sedia maklum ia membantu untuk mencantikkan kulit. Jadi, jika anda consume Trimzshot, bukan saja berat badan yang boleh turun, tetapi kulit juga akan turut improve. Jom cuba trimzshot sekarang

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign up to our newsletter!